Začínáme srdcem aneb o hovězím mase ze Statku, díl 1.

30.01.2022

Jen na vysvětlenou proč titulek Začínáme srdcem... A to jak symbolicky, tak doslova... 

Skutečně doufáme, že navázaná spolupráce bude mít pokračování, není vždy pravidlem, že lidé dávají do své práce srdce... V případě restaurace Castanea to tak je, což je nám velmi blízké :-)


Náš Statek je v první řadě producentem kvalitního hovězího masa...

O hovězím mase jako takovém jsme ale na našem webu dlouho nic nepsali...

Proto nám dovolte se k němu vrátit a pojďte si společně s námi připomenout pár zásad týkajících se kvality a zpracování hovězího masa... Aby toho ale nebylo najednou příliš, rozdělili jsme celou problematiku do několika článků...

Dnes začneme tím, proč vlastně jíst hovězí a proč vůbec jíst české hovězí maso - tyto zásady jsme si dovolili převzít z webu Svazu chovatelů masného skotu, a to milujuhovezi.cz...


Proč vůbec jíst hovězí maso?


1) Obsahuje 14 esenciálních (nenahraditelných) prvků a sloučenin, které náš organismus potřebuje a z jiných zdrojů nezíská.

2) Je zdrojem bílkovin velmi dobře využitelných pro stavbu naší svalové hmoty.

3) Obsah tuku v hovězím mase je nižší než v kuřecím s kůží a stejný jako v kuřecím bez kůže.

4) Má vysoký obsah železa, které je, na rozdíl od rostlinných zdrojů, velmi dobře naším organismem využitelné.

5) Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité nejen pro správnou funkci mozku.

6) Je téměř jediným zdrojem využitelného zinku, bez něhož náš imunitní systém nefunguje.

7) Hraje důležitou roli v dietách při snižování hladiny cholesterolu.

8) Hovězí maso má vyvážený poměr energie a bílkovin, takže zcela určitě nemůže jeho konzum zvyšovat naší tělesnou hmotnost.

9) Správná kulinární úprava z něj činí kvalitní pokrm doporučovaný vzdělanými výživovými poradci.

10) Hovězí maso má typickou výraznou chuť, není třeba používat dochucovadla. Přesto (nebo právě proto) si ho oblíbí všichni členové rodiny.



A proč jíst české, potažmo naše :-), kvalitní hovězí maso?

1) Pochází z nejen veterinárně kontrolovaných chovů.

2) Má rodokmen. Jednoduše lze zjistit vše potřebné - kdy a kde se zvíře narodilo, pohlaví, plemeno, kdy a kde bylo poraženo, jak dlouho maso zrálo.

3) Maso ze zemí mimo EU je anonymní, nevíme, co kupujeme. Dovezené přes oceán nemusí se rovnat kvalitní.

4) V mnoha zemích mimo EU dosud nezvládli nebezpečné nákazy např. slintavku, brucelózu (přenosná na člověka), antrax (přenosný na člověka).

5) Zdravý výkrm na pampách jižní Ameriky je mýtus. 80 % tam vykrmovaných zvířat žije ve velkovýkrmnách, jejichž jediným cílem je dosažení maximálního přírůstku bez ohledu na pohodu zvířat.

6) V mnoha zemích mimo UE není zakázáno využívání hormonů při výkrmu.

7) Koupí předraženého hovězího z jižní Ameriky podporujete velkopřekupníky a velkopřepravce. Gaučové většinou pracují za stravu a ubytování. Jejich jediným majetkem je sedlo.

8) Koupí českého hovězího masa z masného plemene podpoříte českého zemědělce.

9) Koupí českého hovězího masa z masného plemene přispějete k údržbě naší krásné krajiny.

10) Koupí českého hovězího masa z masného plemene šetříte životní prostředí. Neplatíte spotřebu fosilních paliv a exhalace působené zbytečnou dopravou.


A příště se už budeme věnovat zpracování hovězího masa a jeho dělení...

Těšíme se spolu s Vámi u dalšího článku!